Τα 9 καλύτερα υφάσματα για χρήση σε εξωτερικούς χώρους

Σε αυτό το άρθρο, σας παρουσιάζουμε τα 9 καλύτερα και τα πιο δημοφιλή υφάσματα που είναι κατάλληλα για χρήση σε εξωτερικούς χώρους.

To βαμβακερό ύφασμα (Cotton fabric)

Είναι ένα από τα πιο δροσερά υφάσματα για το καλοκαίρι. Προέρχεται από μία φυσική ίνα, την κυτταρίνη που αναπτύσσεται γύρω από τους σπόρους του φυτού βαμβακιού.

Το βαμβακερό ύφασμα είναι μαλακό, ελαφρύ, αναπνέει και είναι εύκαμπτο και έχει συνήθως ωραία υφή. Το βαμβακερό ύφασμα ζαρώνει αρκετά, αλλά ένας συνδυασμός βαμβακιού- πολυεστέρα θα σας βοηθήσει στο σιδέρωμα. Θα πρέπει όμως το ύφασμα αυτό να βρίσκεται προστατευμένο κάτω από κάποιο σκίαστρο τέντα ή στέγη για να προστατεύεται από την βροχή γιατί είναι υλικό που συγκρατεί το νερό και μπορεί να μουχλιάσει. Ιδανικό για την κατασκευή των κάτωθι προϊόντων: Καλύμματα επίπλων, Μαξιλάρια επίπλων. Σεντόνια, Mαξιλαροθήκες.

Το Λινό ύφασμα (Lino)

Το λινό είναι ένα ύφασμα όπου έχει δημιουργηθεί από το λινάρι. Ενώ το λινό είναι παρόμοιο με το βαμβάκι, είναι φτιαγμένο από ίνες που προέρχονται από τους μίσχους του φυτού λιναριού. Η λέξη λινό είναι δυτικής γερμανικής προέλευσης και συγγενής με τη λατινική ονομασία του φυτού λιναριού, linum, και της προγενέστερης ελληνικής λινόν (linón). Αυτή η λέξη ιστορία έχει δημιουργήσει έναν αριθμό άλλων όρων στα αγγλικά, με πιο αξιοσημείωτο το line, από τη χρήση ενός νήματος από λινό (λινάρι) για τον προσδιορισμό μιας ευθείας γραμμής.

Τo Λινό είναι μια εξαιρετική επιλογή για καλύμματα για έπιπλα. Το ύφασμα είναι πολύ ανθεκτικό λόγω των ισχυρών φυσικών ινών λιναριού καθαρίζεται εύκολα και στεγνώνει γρήγορα. Το ύφασμα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, φυσικά αντιβακτηριδιακο και υποαλλεργικό, γεγονός που το καθιστά ένα εξαιρετικό φυσικό ύφασμα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι το λινό είναι πιο αντοχής από όλες τις φυτικές ίνες. Στην πραγματικότητα, το λινό είναι 30% πιο δυνατό από το βαμβάκι. Τα λευκά είδη είναι δροσερά στην αφή, αναπνέουν και είναι άνετα. Τα λευκά είδη έχουν πραγματικά υπέροχη αίσθηση, είναι μια εξαιρετική επιλογή για κλινοσκεπάσματα και καλύμματα επίπλων. Το λινό είναι ανθεκτικό και στην υγρασία. Είναι ιδανική επιλογή και για ταπετσαρίες επίπλων γιατί καθαρίζονται εύκολα ακόμα και τοπικά με ένα πανί.

Το ύφασμα έχει μια πολυτελή εμφάνιση, γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι έλκονται από αυτό. Τα σεντόνια γίνονται ακόμα πιο μαλακά όσο περισσότερο καθαρίζονται. Είναι κατάλληλα τόσο για χρήση σε εσωτερικούς χώρους τόσο για εξωτερικούς χώρους. Ιδανική επιλογή για την κατασκευή των κάτωθι προϊόντων: Καλύμματα καναπέ, Καλύμματα πολυθρόνας, Καλύμματα καρέκλας τραπεζαρίας, Θήκες, Μαξιλάρια καναπέ, Μαξιλάρια πολυθρόνας, Μαξιλάρια καρέκλας, Μαξιλάρια Πάγκων, Μαξιλάρια παλέτας, Σεντόνια, μαξιλαροθήκες. Θα πρέπει όμως το ύφασμα αυτό να βρίσκεται προστατευμένο κάτω από κάποιο σκίαστρο τέντα ή στέγη για να προστατεύεται από την βροχή γιατί είναι υλικό που συγκρατεί το νερό.

Πολυεστερικό ύφασμα (Polyester fabric)

Το πολυεστερικό ύφασμα (100% polyester) είναι ένα συνθετικό υλικό που θεωρείται ευρέως ως ένα εξαιρετικό υλικό για κατασκευή πανιών ομπρέλας, προστατευτικών καλυμμάτων για έπιπλα, κατασκευή μαξιλαριών ή στρωμάτων ξαπλώστρας, Πουφ παραλίας, Πουφ πισίνας, Τέντες κούνιας λόγω του μοναδικού συνδυασμού ιδιοτήτων του.

Ο πολυεστέρας έχει εξαιρετική αντοχή στις καιρικές συνθήκες, στην συνεχόμενη χρήση, στην υπεριώδη ακτινοβολία και βοηθά στην προστασία των επίπλων εξωτερικού χώρου από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Το πολυεστερικό ύφασμα πλένεται στο πλυντήριο, στεγνώνει γρήγορα και όταν στεγνώνει δεν χάνει ούτε το σχήμα ούτε το χρώμα του και επίσης αποτελεί μια οικονομική λύση.

Επίσης έχει και αρνητικά για την χρήση γιατί κρατά την υγρασία λόγω της υψηλής πυκνότητάς του, γεγονός που στην περίπτωση της χρήσης σε μαξιλάρια εξωτερικού χώρου, σε καλύμματα επίπλων και σε ομπρελόπανα είναι θετικό γιατί δεν μουχλιάζει. Επίσης, δεν χρειάζεται σιδέρωμα καθώς είναι πολύ ηλεκτρισμένο. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούμε να προστίθεται στην σύνθεση του και άλλα υλικά ώστε έτσι μπορεί να αλλάζουν οι ιδιότητες του ή να βελτιωθούν. Πχ Βαμβάκι (Cotton), Spandex, Polyamide, etc. Υπάρχουν υδρόφοβα πολυεστερικά υφάσματα, αδιάβροχα, αλέκιαστα.

Ακρυλικό ύφασμα (Acrylic Fabric)

Το ακρυλικό ύφασμα είναι ένα είδος συνθετικού υφάσματος που κατασκευάζεται από ένα συνθετικό πολυμερές το ακρυλονιτρίλιο . Έχει εξαιρετική αντοχή για χρήση σε εξωτερικούς χώρους καθώς έχει μακροπρόθεσμη αντοχή στην χρήση και στην φθορά από τον ήλιο. Επίσης, υπάρχουν ακρυλικά τεντόπανα τα οποία προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες και τις ακτίνες UV τα οποία δεν μουχλιάζουν και έχουν εξαιρετική αντοχή. Κατάλληλο για τις εξής κατασκευές : Μαξιλάρια, Πουφ, σκίαστρα, Τέντες.

Το Θαλάσσιο βινύλιο (Marine vinyl)

Το ύφασμα βινυλίου είναι γνωστό για το πάχος του υλικού του. Τα περισσότερα υφάσματα βινυλίου έχουν πάχος από 0,06 mm έως 1,5 mm. Χρησιμοποιείται κυρίως για την εσωτερική και την εξωτερική ταπετσαρία ,είτε για την κατασκευή μαξιλαριών, τεντών, καλυμμάτων και προστατευτικών καλυμμάτων σε σκάφη αναψυχής, ιστιοπλοϊκά.

Είναι αδιάβροχο, με εξαιρετική αντοχή στον ήλιο, αντοχή στην χρήση και στο νερό. Είναι στην ουσία τεχνόδερμα αλλά υπάρχει και σε μορφή μουσαμά.

Ύφασμα ολεφίνης (Olefin)

Το ύφασμα ολεφίνης είναι ένα συνθετικό υλικό που παράγεται από πολυολεφίνη, όπως πολυπροπυλένιο ή πολυαιθυλένιο . Το 16% της παραγωγής υφασμάτων σε όλο τον κόσμο βασίζεται στην παραγωγή ολεφινών. Αυτό το υλικό είναι μια εξαιρετική επιλογή για ποικίλες χρήσεις λόγω των πλεονεκτημάτων του. Αντοχή στο χρώμα, στην τριβή, και στο ηλιακό φως. Κατάλληλο για την κατασκευή μαξιλαριών για χτιστούς καναπέδες, καλυμμάτων για στρώματα ξαπλώστρας, τέντες κούνιας κτλ.

PVC διάτρητο (PVC Mesh textilene)

Το ύφασμα pvc διάτρητο Textilene είναι από τα πιο δημοφιλή υφάσματα επίπλων εξωτερικού χώρου που έχει εξαιρετική αντοχή τόσο σε χαμηλές όσο και σε υψηλές θερμοκρασίες, δεν συγκρατεί το νερό, δεν μουχλιάζει, στεγνώνει γρήγορα, καθαρίζεται και δεν φθείρεται εύκολα και έχει υψηλή αντοχή στον εφελκυσμό. Χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή των κάτωθι προϊόντων:

  • Καρεκλόπανα – πανιά για καρέκλες σκηνοθέτη
  • Ανταλλακτικά πανιά για καρέκλες αλουμινίου
  • Ανταλλακτικά πανιά για σπαστές καρέκλες μεταλλικές ή ξύλινες
  • Πανιά για καρέκλες συρταρωτές
  • Καρεκλόπανα – πανιά για μεταλλικές καρέκλες
  • Ξαπλωστρόπανα – Πανιά για ξαπλώστρες αλουμινίου
  • Ανταλλακτικά πανιά για ξύλινες ξαπλώστρες
  • Ανταλλακτικά πανιά για ξαπλώστρες συρταρωτές
  • Σκίαστρα και ρολοκουρτίνες
  • Ομπρελόπανα – Πανιά ομπρέλας
  • Μαξιλάρια εξωτερικού χώρου παντός τύπου
  • Μαξιλάρια ξαπλώστρας
  • Τραπεζομάντηλα – Ράνερ – Σουπλά
  • Καλύμματα καναπέ εξωτερικού χώρου
  • Επισκευή επίπλων Rattan
  • Η χρησιμοποιείται και για λόγους διακόσμησης κυρίως εξωτερικών χώρων.
ΚΑΡΑΒΟΠΑΝΟ ή Καμβάς (Camvas)

Ο καμβάς είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό ύφασμα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πανιών, σκηνών ή ως στήριγμα για ελαιογραφία και για άλλες χρήσεις όπου απαιτείται στιβαρότητα, καθώς και για αντικείμενα μόδας όπως τσάντες, θήκες και παπούτσια. Επίσης, Χρησιμοποιείται από τους ζωγράφους ως επιφάνεια ζωγραφικής, συνήθως τεντωμένη σε ένα ξύλινο πλαίσιο.

Είναι συνήθως κατασκευασμένος από βαμβάκι ή λινό , ή μερικές φορές από  (PVC), ιστορικά κατασκευαζόταν από κάνναβη . Η λέξη “canvas” προέρχεται από το  αγγλο- γαλλικό  canevaz του 13ου αιώνα και το παλιό γαλλικό canevas .

Προσοχή! Ο καμβάς από βαμβάκι ή Λινό δεν θα πρέπει εκτίθεται στην βροχή.

Υπάρχει και ο θαλάσσιος καμβάς που αφορά μια ποικιλία υφασμάτων όπως: ακρυλικά, πολυεστέρ, με επίστρωση PVC , κατάλληλα για εξωτερική χρήση. Τα περισσότερα υλικά ¨θαλάσσιου καμβά¨ προσφέρουν εξαιρετική αντοχή στην συνεχόμενη χρήση, στον ήλιο και στο νερό.

Υπάρχει επίσης, καραβόπανο υδρόφοβο ή αδιάβροχο. Τα υφάσματα αυτά κυρίως χρησιμοποιούνται στην κατασκευή και παραγωγή τεντών, καλυμμάτων, σκίαστρων, πινακίδων και πανό για τις βιομηχανίες διαφήμισης, ιστιοπλοΐας, φορτηγών, σκηνών.

Από διάφορα είδη καμβά εμείς κατασκευάζουμε μία πληθώρα προϊόντων. Επιλέγουμε πάντα τον καταλληλότερο καμβά σύμφωνα με τις προτιμήσεις του εκάστοτε πελάτη και με τις ανάλογες ιδιότητες που απαιτεί η κάθε κατασκευή.

Κατασκευάζουμε κατά παραγγελία: Πανιά καρέκλας σκηνοθέτη, Πανιά καρέκλας σεζλόνγκ, αιώρες, μαξιλαροκαρεκλόπανα, φουρνόπανα – τελαρόπανα αρτοποιείας, σκίαστρα, καλύμματα – θήκες, σκηνές για παιδικές κατασκηνώσεις, Τέντες.

Πλαστικός μουσαμάς (Pvc tarpaulin)

Είναι ένα πολύ ενισχυμένο ύφασμα το οποίο περιέχει συνήθως και από τις δύο πλευρές Polyvinyl film (PVC) και ενδιάμεσα επίστρωση από βαμβάκι, ή Fiberglas, ή nylon, ή polyester ή κάποιο συνδυασμό τους.

Πλαστικό μουσαμά εμείς χρησιμοποιούμε για την κατασκευή των κάτωθι προϊόντων : Προστατευτικά καλύμματα επίπλων, Κουκούλες, θήκες, Προστατευτικά καλύμματα για Pillar, Προστατευτικά καλύμματα για εξωτερικό Τζακούζι, Προστατευτικά καλύμματα σκαφών, Τέντες για σκάφη.

Παραπομπές, Refferences

Κοινοποίηση άρθρου

*Δημιουργός άρθρων και γενικότερα των κειμένων της Ιστοσελίδας: Ευαγγελία Χαρούλα Τσιγαριδα ©. Απαγορεύεται ή αντιγραφή μέρους ή όλου του κειμένου των φωτογραφιών και γενικα ολου του περιεχομένου της ιστοσελίδας. Η κλοπή, η παράνομη οικειοποίηση και δημοσίευση ως «δικών τους» κειμένων και φωτογραφιών, αντίκειται στους Νόμους περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και υπόκειται σε ποινικές κυρώσεις.

Copyright © 2024 kalymma.gr | Designed by Zois K. Design

Scroll to Top